Treba nam mali pas, koji će biti po kući i ne pušta puno dlake – NOT!

Tkogod je dolazio kod starog Krejmera na selo, kako bi se raspitao o nama prolazio je jednu te istu školu.

Krejmer je natočio nešto što se zove vino i posjeo ljude za stol u vrtu. Ozbiljno im je napomenuo nekoliko stvari;

1. Radi se o ludim, energičnim psima
2. Vrlo su uporni, radoznali i tvrdoglavi
3. Nisu za svakoga

Ljudi su se već na tim točkama zahvaljivali na vinu i odlazili uz komentar;

– Treba nam mali pas, koji će biti po kući i ne pušta puno dlake.

U ustima mi je bio grumen. Maločas sam se svađala sa svojim leglom oko mamine sise, lagano sam gurnula vlastitog brata i slučajno potegla mamu za bok, usta su mi ostala puna dlake. To je bilo prije pola sata, a ja još uvijek iskašljavam komade. Mamu Krejmerova žena ponekad četka, jednom tjedno, i dlaka bude na sve strane. Na nama se to toliko još i ne vidi.

9
Sve u svemu iako nas je stvarao i prodavao, stari Krejmer nas je jako volio. Danima nas je obilazio, nosio nam hranu, mazio nas, i nije se baš lako odvajao kada bi netko morao otići.
Sa mojom mamom provodi ludo vrijeme. Njih dvoje idu u šumu, love fazane, putuju barkom preko Save, sjede ispred lokalne trgovine.
Krejmer je inače, stari velik čovjek. Samo u njegovu jednu ruku stane točno polovica našeg legla. Kada on i mama hodaju glavnom ulicom u selu iz okolnih lokala stižu svakakvi komentari. Pa kakav je to mali pas, pa je l’to privjesak i slično. Starog Krejmera to nikada nije pretjerano uznemiravalo.

Jednom nas je Krejmerova žena ostavila pred garažom i otišla malo niže do pumpe s vodom. Krenula je okupati mamu, a mi smo pošli za njima. Krejmerova žena to nije htjela i otišla je s mamom okolnim puteljkom. Mi smo naravno to skužili i provukli se jedan za drugim kroz trstiku, šaš i neko šiblje i stigli do pumpe. Krejmerova žena je bila van sebe. Mi smo trčali u krug dok je ona urlikala i trčala za nama. Flekica je usput uhvatio nekakvu kantu za cvijeće i počeo je vući na sve strane, dok kanta nije pukla. Krejmerova je žena vrištala na njega.
Stigao je stari Krejmer i viknuo MIR! Mi smo kroz šaš pobjegli nazad do garaže, a Krejmerova žena nastavila kupati mamu.

DSCN4494

Stari Krejmer je svima pokušavao objasniti kako se radi o inteligentnoj i pametnoj vrsti, samo se prema njoj tako treba i ponašati.

Namćorasta mi se zbog toga sviđa. Na momente je kao na baterije, trči sa mnom, uči me skakati vrtiti se i slično. Nekad me toliko umori da ne znam što radim. A onda me pusti.

Tako me recimo učila da sjednem. Kada trebam sjesti Namćorasta mi ruku s Mirišljavim postavi malo iznad nosa. Čim sjednem dozvoli mi da joj maznem Mirišljavog iz ruke. Postoji i druga poza, kada ruku stavi malo ispod nosa. Onda mi Mirišljavog da kada podignem prednju šapu. I tad ga maznem dok si rekao keks.

Govori ona meni nešto i s ustima ali meni je dovoljno kada mi pokaže. To smo radili danima. Sjedni, daj šapu, sjedni, daj šapu, pa na kraju lezi. Kako smo to radili uglavnom ujutro ili prije večere, bila sam toliko gladna da sam dizala obje šape, sjedala i lijegala čim bi Namćorasta tepla okom.

DSCN4547

Kada god bih napravila što od mene traži, Namćorasta bi pjevala, smijala se i pljeskala. Toliko je bila simpatična, ponekad bi skroz zaboravila uzeti Mirišljavog gledajući nju!

Nekada, najčešće poslije podne, kada bi izvadila Mirišljavog iz frižidera, ja bi se izbezumila. Stajao je u nekakvoj kutijici koja ima poseban zvuk i kad god bih ja čula taj zvuk nacrtala bih se kraj nje, gdjegod bila! Ona zbog tog nije bila baš zadovoljna. Vidjela sam skrivećki kako stavlja Mirišljavog u džep i ide u vrt. Iako sam bila umorna i gladna, išla sam za njom. Nije mi uopće bilo jasno zašto mi ne stavi ruku pod nos da sjednem i dobijem Mirišljavog. Dok bi išli Dolje uvijek bi naišla na loptice, štapove i Besu i potpuno bih zaboravila na Mirišljavog i kutijicu. Onda bi se vratili Gore i vježbali trikove. Od silnog uzbuđenja ja bih dizala šapice, legla, sjela na svaki mig Namćoraste, ali ne bih dobila Mirišljavog. Namćorasta je uvijek vikala;

– Ne, nije dobro, ne to, nije dobro…

Onda bi me okrenula na leđa, sakrila Mirišljavog i mazila cijelo vrijeme. Obično bih poslije bih jela i otišla odspavati. Napokon!

DSCN4543

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s